НОВИНИ МАРГАНЦЯ. У Марганці виявлено випадок захворювання на африканську чуму свиней
Источник: Марганецька міська рада
У вівторок, 24 липня, у малому залі виконкому відбулося засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії під головуванням секретаря Марганецької міської ради Ірини Міняйло у зв’язку з виявленим 23 липня в приватному домогосподарстві на території м.Марганець випадком захворювання на африканську чуму свиней. З метою ліквідації спалаху АЧС 24 липня було затверджено план заходів щодо профілактики, недопущення поширення та ліквідації захворювання:
оголошено спалах АЧС;
почато роботу щодо обліку поголів’я свиней в приватних господарствах;
попереджено всіх власників свиней у приватних домогосподарствах про заборону продажу, переміщення, вигульного (вільного) утримання та безконтрольного забою;
заборонено вивезення та ввезення з господарств усіх форм власності живих свиней і продукції з них та репродуктивного матеріалу протягом 40 днів;
заборонено торгівлю на ринках живими свинями та продуктами з них, крім отриманих на забійних та переробних підприємствах, які мають експлуатаційний дозвіл, за наявності супровідних ветеринарних документів;
комісією визначено зону захисту – 3км від пункту виявлення АЧС;
визначено зону спостереження – вся територія міста Марганець.
Начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, Марганецького міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Ольга Миколаївна Березіцька розповіла, що африканська чума свиней – контагіозна і найбільш згубна вірусна хвороба. До африканської чуми сприятливі домашні й дикі свині незалежно від віку і породи. Джерело збудника інфекції – хворі свині та вірусоносії. З організму заразних свиней вірус виділяється з кров’ю при носових кровотечах, із фекаліями, сечею, слиною. Можливе зараження респіраторним шляхом, через пошкоджену шкіру й укуси заражених аргасових кліщів, що є переносниками і резервуаром вірусу африканської чуми свиней. Небезпечні фактори передачі збудника інфекції – продукти забою заражених свиней (м’ясо, м’ясні вироби, сало, кров, кістки, шкури). Крім того механічно вірус можуть поширювати люди, домашні тварини різних видів, комахи, гризуни, що знаходяться на зараженій вірусом території.
Збудник африканської чуми свиней дуже стійкий проти широкого діапазону температур. При температурі 50С зберігає вірулентність до семи років, у м’ясі від хворих тварин – 155 днів, копченій вітчині – до 5-ти місяців. Проти антибіотиків він дуже стійкий.
Смертність хворих тварин досягає 98 – 100 відсотків. Ранніми ознаками є пригнічення, залежування. Свині неохоче поїдають корм. Температура тіла підвищується до 40,5 – 420С і тримається майже до загибелі. Спостерігається слабкість, різко виражене посиніння шкіри та крововиливи в різних ділянках тіла, носова кровотеча та інші ознаки.
Вакцинопрофілактика та лікування хворих тварин не розроблене і заборонене. Вірусу африканської чуми свиней не заразний для тварин інших видів, а також людей.
Нагадуємо, як запобігти занесенню вірусу АЧС в господарство.
Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами.
Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар.
Не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам.
Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів.
Не утримувати в приватному господарстві свиней, якщо ви мисливець на диких свиней.
Не згодовувати свиням харчові відходи.
Пам’ятайте! При підозрі на АЧС необхідно сповістити фахівця ветеринарної медицини. Краще перестрахуватись, аніж наразити на небезпеку всіх сусідів!
Оставить комментарий